Woord & Dienst juni/juli 2015 / De reis van je leven

‘Dat is toch eigenlijk de corebusiness van de predikant: recreëren’. Het duurde bijna een seconde voor ik die opmerking vatte.

Na de kerkdienst zaten we op een prachtige zondag op een terrasje naast de sluis in Blokzijl. Het was er een drukte van belang. Grote en kleine bootjes vol met gestreste mensen die zich druk maakten om het zakkende water, om trossen die te snel of te langzaam vierden of om buurboten die onvoldoende afstand hielden in de klotsende sluisbak. En dat allemaal om juist de rust te zoeken op het wijde water; om los te komen van de waan van de dag, om daar vervolgens als herboren weer in te kunnen duiken. De dominee met wie ik koffie dronk, doorzag het gebeuren. Recreatie is letterlijk ‘herschepping’ en dat is inderdaad een mooi etiket voor de kerntaak van de predikant: het alledaagse in een ander perspectief zetten, opdat dat (weer) hanteerbaar wordt.

Het is het verhaal van ieders leven. Je bent op weg. Soms met een duidelijk doel, soms vervaagt dat ook. Je ontmoet anderen, loopt een eindje samen op, maar je moet elkaar ook weer loslaten soms. Soms zit het mee, soms zit het tegen, en doel en zin moeten zo af en toe herijkt worden.

Dit beeld lag aan de basis van dit zomernummer van Woord & Dienst, dat ingevuld is aan de hand van Paulus’ reis naar Rome. Een nummer dat wil uitdagen tot bezinning en recreatie, en dat daartoe een originele werkvorm biedt voor op de camping of in de kerk.

Dick Vos

>> Bekijk de inhoudsopgave van dit nummer
>> Lees het gratis artikel uit dit nummer: ‘Reis door de nacht’

>> Neem een (proef)abonnement!

 

Andere nummers