Woord & Dienst februari 2015 / Relaties

Wat is er nu romantischer dan rond Valentijnsdag de liefde van je leven vast te leggen op een mooie brug, zinnebeeld van overgang? Zoals geliefden vroeger hun namen rond een hart in de bast van een boom kerfden, bevestigen lovers tegenwoordig een ‘liefdesslotje’ aan de leuning van een brug – als het even kan met ingegraveerde initialen. De sleutel wordt in het water gegooid, opdat slechts bruut geweld de bevestigde relatie nog zal kunnen openbreken.
Overal ter wereld is het een trend geworden, in ieder geval in de westerse wereld. Van de  Staalmeestersbrug in Amsterdam tot de Ponte Milvio in Rome en de Brooklyn Bridge in New York. Hoe dat eruit ziet, mag blijken uit onze coverafbeelding. Tegelijk zal het niet verbazen dat Parijs inmiddels een stokje probeert te steken voor dit ritueel. Afgelopen zomer bezweek een van de roosters onder de leuning van Pont des Arts onder het gewicht van de lovelockers. Inclusief sloten woog het ding inmiddels zo’n vijfhonderd kilo. Op ‘een van de mooiste plekken ter wereld’ vond het stadsbestuur de duizenden sloten ook nog eens heel lelijk, toeristen krijgen inmiddels het dringende advies naar elders uit te wijken en verkopers van hangsloten is een boete in het vooruitzicht gesteld.

Dit alles mag suggereren dat het themadeel van deze editie van W&D over meer intieme ‘partnerrelaties’ gaat. Dat is deels het geval. Vanuit seculiere hoek breekt psychiater Bram Bakker uit Amsterdam een lans voor trouw en monogamie, waarbij hij – zij het in andere bewoordingen – het gezin zelfs als hoeksteen van de samenleving ziet, of in ieder geval voorwaarde voor een gezond privéleven. Ook een artikel over EFT, Emotionally Focussed Therapy, spitst zich toe op partnerrelaties. De EFT-gerelateerde ‘hou me vast-cursussen’, gericht op het doorbreken van patronen door in gesprek te gaan en te blijven, verheugen zich in toenemende belangstelling. Dusdanig zelfs dat Bram Bakker zich afvroeg wat er over twee, drie jaar van over zal zijn. “Ik vind het een beetje hyperig en daar ben ik altijd een beetje beducht voor. Maar de gedachte erachter is buitengewoon logisch en sympathiek.”

Relaties beperken zich echter niet tot partnerrelaties en W&D is geen Viva; onze insteek is breder. Wat is bijvoorbeeld ‘relationele theologie’? Emeritus hoogleraar Luco van den Brom legt het uit. In een doorwrocht artikel, tegen de achtergrond van contextueel pastoraat, tevens aandacht voor wat er leeft en kan leven in samengestelde gezinnen en hoe de gemeenschap van de kerk daarop kan
inspelen. En heeft de kerk singles voldoende te bieden?

Dick Vos

Verschijningsdatum: 17 februari

>> Bekijk de inhoudsopgave van dit nummer
>> Lees het gratis artikel: ‘Weefsel van vertrouwen’ – samengestelde gezinnen in de kerk

>> Neem een Proefabonnement!

 

Andere nummers