Woord & Dienst augustus 2015 / De kerk van de toekomst

Geven pioniersplekken zicht op ons voorland? Moeten we ons voorbereiden op kerkcafés en huiskamerbijeenkomsten als we vasthouden aan de idee van ‘de kerk op rollatorafstand’? Of zijn we bereid ver te reizen naar die ene grootse viering die precies aansluit bij onze individuele opvattingen en wensen? En willen we ons dan nog druk maken – zo we ons dat al kunnen permitteren – over de vraag of alle ambten er wel vertegenwoordigd zijn? Met als risico dat we soms moeten concluderen dat we niet ‘echt’ brood kunnen delen? Om maar wat vragen op te werpen…

Back to basics nam de synode van de Protestantse Kerk dit voorjaar als uitgangspunt voor haar denken over de kerk in 2025. Niet back to the basics, zoals je hier en daar tegenkomt. Wat dé basics van de kerk zijn, staat kennelijk niet bij voorbaat vast. Gelukkig maar, want filosoferen over de toekomst vraagt de nodige ruimte. Tegelijk zou het aardig zijn wanneer er een uitgangspunt ontwikkeld wordt waarop we iets langer voort kunnen dan tien jaar. Vijftig misschien? Dat lijkt bijbels verantwoord optimistisch. Meer dan vijftig zal al snel te ambitieus zijn.

Waar gaat het naartoe met de kerk? Waar willen we naartoe áls kerk? Wat is wenselijk, wat is realistisch en waarmee zullen we niet alleen onze eigen kinderen, maar ook die van de wereld een dienst bewijzen? In deze W&D – per 18 augustus – een aantal bijdragen aan de gedachtevorming.

Dick Vos, eindredacteur

>> Bekijk de inhoudsopgave van dit nummer
>> Bekijk het inkijkexemplaar
>> Lees het gratis artikel uit dit nummer: ‘Dominee gevangen in verenigingsstructuur’

>> Neem een (proef)abonnement!

 

Andere nummers