Woord & Dienst oktober 2015 / Duurzaamheid

Hoe belangrijk ook, bepaald hip is het niet: groen zijn, ‘aan duurzaamheid doen’, jezelf van alles en nog wat ontzeggen vanwege het milieu. Druppels zijn het op de gloeiende plaat die de aarde zelf inmiddels blijkt te zijn.

Ondanks alle aandoenlijk-sympathieke inspanningen van hippies en alto’s – alternatievelingen – heeft de wereld geleerd dat alles precies zoveel kost als er op het prijskaartje staat. In die prijzen zijn de kosten van milieueffecten en van compensatie-inspanningen netjes opgenomen, want zo hoort dat. Natuurlijk gaat het hier en daar nog wel eens mis, maar dat is het principe. Daar gaan we vanuit, want waar blijven we anders? Niet iedereen heet Volkswagen.
De opvatting dat alles maakbaar is, heeft zich diep in ons genesteld en zich van ons meester gemaakt. De mens kan steeds meer, en de zich steeds sneller ontwikkelende wetenschap zal uiteindelijk de oplossingen brengen. En dat blijkt precies het punt te zijn waartegen de pauselijke encycliek Laudato si’ waarschuwt. Eric van den Berg en Frank Bosman halen daarbij het beeld aan van de tovenaarsleerling, die de meester op z’n minst wil evenaren.

Op weg naar de allereerste etappe van de klimaatloop die deze maanden door Nederland trekt, treft mij de compleet lege treincoupe waarin ik het laatste stukje naar Winsum aflegde. Doet niemand mee? Ik zie een van de artikelen voor dit nummer in het water vallen en voorzag een eenzame wandeling. Dat valt mee allemaal, maar een forse stoet is het niet die van start gaat. En van ver komen de meeste deelnemers al helemaal niet. Wat is er aan de hand?
Al pratende concluderen we voorzichtig dat de klimaatsverandering niet als echt urgent gevoeld worden. Natuurlijk is het een probleem, maar eentje van de langere termijn. Vandaag wordt Europa overspoeld door vluchtelingen; kinderen sterven in de golven, er worden ijzeren gordijnen opgetrokken, noodopvang moet, maar niet in onze achtertuin.
Op de Grote Markt in de stad Groningen worden we toegesproken door een hoogleraar die net had deelgenomen aan de Noordpoolexpeditie. De stijging van de zeespiegel kan uiteindelijk leiden tot een nog veel grotere stroom vluchtelingen, legt hij uit. Meer dan honderd miljoen mensen zullen dan hun heil moeten zoeken in hoger gelegen gebieden. Over urgentie gesproken…

Dick Vos, eindredacteur

>> Bekijk de inhoudsopgave van dit nummer
>> Lees het artikel van de maand: ‘Waarom doen aan duurzaamheid?’

Neem een (proef)abonnement!

Andere nummers