Woord & Dienst januari 2016 / Godsbeelden

Een punker, een grappig kind, een bloedmooie jonge vent of een morsige oude dame – gefascineerd was ik jaren geleden door de ontmoetingen van Joan. Telkens raakte deze tiener verzeild in bijzondere situaties waarin ze opdrachten kreeg van onbekenden.

Met een wonderlijke overredingskracht wisten deze haar aan te zetten tot daden van naastenliefde. Acties waarvan ze gewoonlijk niet direct enthousiast werd, maar waarvan uiteindelijk altijd bleek dat ze niet beter hadden kunnen uitpakken. Natuurlijk, want zo hoort dat in een Amerikaanse serie, en dus ook in ‘Joan of Arcadia’.

Duidelijk was dat God er steeds achter zat. Voor de kijker tenminste, want Joan probeerde steeds weg te lopen voor die overtuiging. Het woord van God via een punker? En waarom moet ik altijd de rotklusjes opknappen? Is er niemand anders? Ik was net van plan… Ik wilde net zo graag… Heb ik geen recht op m’n eigen leven en ben ik niet zelf verantwoordelijk? Daar kwam bij dat de richting waarin ze moest nogal eens conflicteerde met regels of afspraken thuis of op school. Klip en klaar stellen: dat vraagt God van me, was not done voor de puber. En meestal bleek dat ook pas achteraf. 

Deze herinnering vergezelde me tijdens de voorbereidingen van dit nummer. Wie is God? Hoe is God? Waar of waarin maakt hij – of zij – zich bekend? En ik kan wel denken dat ik iets te pakken heb, maar hoe controleer ik dat? Projecteer ik eigen wensen of ideeën op God en modelleer ik God naar míjn beeld? Fascinerende vragen, en misschien is het al voldoende wanneer we die vragen steeds blijven stellen wanneer we God menen te moeten typeren. 

Dat het met typeren gek kan gaan, leerde ik tijdens mijn studie trouwens. Toen een van m’n jaargenoten opmerkte dat we God in ieder geval humaan zouden moeten voorstellen, raakte professor A.S. van der Woude echt geïrriteerd. Je kon toch echt niet stellen dat God ‘menselijk’ zou moeten zijn – integendeel. (Dick Vos, eindredacteur)

>> Bekijk de inhoudsopgave van dit nummer
>> Bekijk een paar pagina’s op uw scherm

Neem een (proef)abonnement!

Andere nummers