‘Zo spreekt de Heer’ – Ongegeneerd over God spreken

Opening Barth-jaar 2018–2019

Op 10 december 2018 is het vijftig jaar geleden dat Karl Barth overleed. Vijftig jaar lang had hij de theologische wereld verbaasd, geboeid, geërgerd, begeesterd – en gedomineerd. Met zijn Tambach-rede van 1919 luidde hij theologisch de twintigste eeuw in, met het laatste deel van zijn Kirchliche Dogmatik bracht hij nog eenmaal een schok in theologenland teweeg. Hoe staat het met zijn erfenis, vijftig jaar na zijn dood en honderd jaar na Tambach? Wie heeft er nog een boodschap aan zijn theologie? Moeten we er een boodschap aan hebben?

Tijdens het Barth-jaar (2018-2019) komen die vragen uitgebreid aan de orde. De PThU en Barth-stichting Nederland organiseren een reeks activiteiten. Een studiedag op 10 december is de eerste. Aan deze dag werken mee: René de Reuver, Gerard den Hertog, Kees van der Kooi en Maarten Wisse.

Op 14 december vindt er een symposium plaats met internationale gastsprekers. In 2019 volgen een studiemiddag (3 april) over ‘De christen in de maatschappij’, m.m.v. van onder meer Marianne Thieme, en een bijeenkomst (in september) over Barth en de interreligieuze ontmoeting anno nu.

Ma. 10 december, 10.00–16.30 uur / Thomaskerk, Prinses Irenestraat 36, 1077 WX Amsterdam / Gratis / Aanmelden verplicht: www.pthu.nl/actueel/agenda